maanantai 23. syyskuuta 2013

9. Taikuriparin koko tarina by Ossi Wallius

Taikuriparin tarina
Teksti Ossi Wallius
Jorman rakkaus taikuuteen syttyi jo varhain lapsuusvuosina omassa perhepiirissä Imatralla. Kolmen veljeksen voimin temppuja harjoiteltiin ja esityksiä suunniteltiin. Jorma mm. ohjasi veljelleen Olaville esityksen, jolla velipoika voitti Vuoden Nuori Taikuri-kilpailun Lontoossa v. 1963. Voitto toi ansaittua huomiota niin Olaville kuin Jormallekin. Samana vuonna veljekset saivat kutsun Suomen Taikapiiri ry:n jäseniksi.
Vaikka taikuus kiehtoi Jormaa koko kouluajan, niin menestyksestä huolimatta ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän päätti kuitenkin lähteä opiskelemaan teatteriohjaajaksi Tampereelle. Opintojen jälkeen hän työskenteli Kuopion Yhteisteatterissa vuosina 1968–69, mutta sitten veri veti jälleen täysipäiväisesti taikuuden kentille. Hän oli jo opiskeluaikoinaan välittänyt taikuritarvikkeita Suomeen ja sen myötä alan harrastajat olivat tulleet tutuiksi laajemmaltikin.
Koska Taikapiiri ry:llä oli rajattu jäsenmäärä, katsottiin uuden yhdistyksen perustaminen järkeväksi. Jorma oli perustamassa Viihdetaikurit ry:tä Tampereelle ja hän myös toimi alkuajat yhdistyksen puheenjohtajana..
Teatteriopintojen loppuvaiheessa Jorma tapasi Ainon, joka ei silloin arvannut, että hänestä tulee avioliiton myötä taikurin avustaja eikä teatterimiehen puoliso.
Ensimmäinen yhteinen esiintyminen Jormalla ja Ainolla oli Kalajoella 1972. Kyyhkyt olivat tulleet Jorman esityksiin mukaan ja jo pitkään yksin taikurina esiintynyt Jorma tarvitsi avustajan – Aino oli tehtävään mitä sopivin.
Mukana esityksissä oli kaneja ja kyyhkyjä. Vuonna 1974 ohjelmaan tulivat mukaan sittemmin Jorma ja Aino Airaksisen tavaramerkiksi muodostuneet villakoirat, jotka korvasivat kanien osuuden.





Kansainvälistä menestystä

Vuonna 1976 Airaksiset sijoittuivat Wienissä MM-pronssille näyttämösarjassa. Silloin he esiintyivät nimellä The Asps, mikä myöhemmin sai muodon Finn Aspen. Airaksiset olivat ensimmäiset suomalaiset, jotka ylsivät palkintokorokkeelle taikureiden maailmanmestaruuskisassa (FISM).
70-luvun loppupuoli oli muutenkin taikuriparin taipaleella merkittävää aikaa. Esikoispoika Sami syntyi 1977 ja omakotitalo valmistui Nilsiään Lusperinkujalle, missä taikuriparin kotipesä on ollut siitä alkaen. Sieltä lähdettiin ja sinne palattiin kuukausien mittaisilta esiintymismatkoilta eri puolilta Eurooppaa. Taikuripari oli jo 1970-luvulla kiertänyt Suomen esiintymispaikat ja 1980-luvulla tutuiksi tulivat maineikkaat esiintymisareenat eri puolilla Eurooppaa, mm
·         Saksassa,
·         Ranskassa,
·         Luxemburgissa,
·         Espanjassa,
·         Hollannissa
·         Unkarissa
·         Sveitsissä.
·         Koreassa
Esiintymisiä oli huippuravintoloissa ja yökerhoissa, joista mainittakoon muutama:
·         Florida Park (Madrid),
·         Piccadilly (Amsterdam),
·         Crazy Horse (Berliini),
·         Hansa-Theater (Hampuri),
·         Cabaret Le Sophia (Cannes)
·         Maxim Varietee (Budapest).
·         Cabaret Haifish (Zurich)
·         Splendid (Luxenburg)
Myös kotimaassa esiinnyttiin edelleen (mm. Linnanmäen Peacockissa). Kun Sami-poika tuli 1980-luvun puolivälissä kouluikään, Jorma ja Aino palasivat Nilsiään.
Kuin näytteeksi taikuripari osallistui 1986 Tukholmassa Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin – ja voittivat neljännen mestaruutensa. Seuraavana vuonna taikuripari sai kutsun Pohjois-Koreaan esiintymään Kim Il Sungin 75-vuotispäivien kunniaksi.
jatkuu seuraavalla sivulla->

Koulutustoimintaa

Vuonna 1984 Airaksiset aloittivat nuorten taikurien kouluttamisen viikonloppukursseilla. Aluksi sirkusleirejä pidettiin eri puolilla Suomea, mutta sittemmin jokavuotinen sirkus- ja taikurileiri siirtyi Nilsiään. Kahdentoista kesän aikana leiri ennätti laajentua mittavaksi tapahtumaksi, yli 100 lasta ja nuorta tuli kesäisin eri puolilta Suomea leirille saamaan opastusta akrobatiassa, jonglöörauksessa ja taikuudessa.Leiriltä nousi useita sittemmin kuuluisaksi tulleita taikureita ja sirkusalan mestareita mm.


·         Iiro Seppänen,
·         Jyrki (Jay) Niemi,
·         Tatu Tyni,
·         Janne Raudaskoski,
·         Jani Suihkonen,
·         Tapio Salomaa,
·         Timo Tiikkainen
·         Taina Kopra
·         Kalle Nio-Hakkarainen



Useille heistä Jorma ja Aino jakoivat osaamistaan myös yksityistunneilla.
Suurimpaan menestykseen yksityisoppilaista on noussut maailmanmestari ( 2012 ) Marko Karvo, joka kävi opissa 80-luvun lopussa Oulusta saakka.

Teatteria

Jorma Airaksinen on ollut useissa televisio- ja teatterituotannoissa mukana. Onhan hänellä myös teatterikoulutus, joten hän on mitä sopivin henkilö sovittamaan taikurin taitoja teatteriin. Eniten taikatemppuja ja ihmeitä sisältää yhteistyössä Jussi Helmisen kanssa tehty Keltariepu, joka sai kantaesityksensä Jyväskylässä 1987 ja jota esitettiin sittemmin myös Oulussa 1990.
Jorma Airaksinen on suunnitellut ja ohjannut taikatemppuosuudet seuraavissa näytelmissä:
·         Upponalle ja Rohkea Reeta, Kuopion kaupunginteatteri 2008
·         Paholaisen Palkka-ampuja , Suomen kansallisooppera 2008
·         Dynamiittisiru, Studio Pasila, Helsingin kaupunginteatteri 2003
·         Magiaa mahan täydeltä, Uusi Iloinen Teatteri 2002
·         Iso paha susi, Kajaanin kaupunginteatteri 2002
·         Pukin Punainen, Rovaniemen teatteri 2000-2003
·         Kuikka Koponen, Savonlinnan kaupunginteatteri 1999
·         Joulupukki, Rovaniemen kaupunginteatteri 1994–1997
·         Keltariepu, Oulun kaupunginteatteri 1990
·         Keltariepu, Jyväskylän Kaupunginteatteri 1987
·         Sirkus Ahaa, Ahaa-teatteri Tampere 1976
·         Morjens Maailma, Kemin kaupunginteatteri 1976
·         Morjens Maailma, Ahaa-teatteri, Tampere 1974                  
Uudella sydämellä
Jorman sydänvika, joka ilmeni jo nuoruusiässä, alkoi haitata taikuriparin työtä 1990-luvun alussa. Jorman kunto heikkeni ja esiintymismatkoilla kaikki tavaroiden roudaukset jäivät Ainon tehtäväksi. Jorma pystyi juuri ja juuri viemään esitykset läpi.
Jorma pääsi leikkausjonoon toukokuussa 1993. Sydänlihaksen rappeutumaan ei ollut mitään muuta keinoa kuin uusi sydän. Siirtoleikkaus tehtiin 3.8.1993. Vaikeasta leikkauksesta toipuminen vei aikansa, mutta leikkaus onnistui. Jorma tunsi jo pian leikkauksen jälkeen, että hän on paremmassa kunnossa kuin vuosikymmeniin.
Taikuripari oli jälleen valmis estradeille. Puoli vuotta leikkauksen jälkeen oli ensimmäinen esiintyminen ja sen jälkeen tahti muuttui entisenlaiseksi. Yksittäisten esiintymisten lisäksi Airaksiset olivat myös kiertueella, mm. koko kesä 2001 (7 kk) kului Sirkus Finlandian mukana
Vuonna 1994 toimittaja Mirja Karjalainen teki Airaksisten taikuriurasta Yleisradion TV-2:lle dokumenttifilmin Taikurin Sydän.
Vuonna 2003 Pirkko Pelkonen suunnitteli ja ohjasi lämminhenkisen tv-dokumentin, jossa taikuriparin uraa lähestyttiin Ainon kautta. Ohjelma nähtiin TV1:n Tosi tarina -sarjassa nimellä Ainon taikavuori.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti